Statistik for hjertestop siger det meget tydeligt - Alt for få overlever et hjertestop!

Hvert år er ca. 5400 hjertestop uden for hospitalet. 76% af dem sker i private hjem.

Der er rigtigt mange historier om hjertestop, og om hvordan man skal forholde sig i tilfælde af, at en person falder om med et hjertestop. Vi vil ved hjælp af statistik for hjertestop, bidrage til at give et mere nuanceret billede af hvad der sker, og hvad du kan gøre i tilfælde af et hjertestop.

Over halvdelen af dem der får hjertestop udenfor hospitalet overlever

 – Det er desværre ikke rigtigt.

Hvert år rammes 5400 mennesker af hjertestop i deres hjem, i superbrugsen eller i den lokale idrætshal. I dag er der 16% chance for at overleve et hjertestop uden for hospitalet.Det er en stigning fra 2016 hvor antallet af overlevende var nede på 10,4% – Men hos Hjertepiloterne tror vi på, at vi kan påvirke statistikken for hjertestop og sikrer at endnu flere overlever et hjertestop i fremtiden.

Man kan kun overleve et hjertestop hvis man bliver genoplivet indenfor fem minutter.

– Du kan godt overleve et hjertestop, også selvom der går mere end fem minutter fra du falder om.

For hvert minut der går, fra en person får hjertestop til der påbegyndes hjertelungeredning, falder deres mulighed for at overleve. Hvis ikke der gives førstehjælp, vil hjernen begynde at tage varig skade efter 4-6 minutter. For hvert minut der går derefter, falder chancerne for at overleve med 10%. Derfor er det vigtigt at reagere hvis du oplever at nogen viser tegn på et hjertestop.

Du kan også redde liv!

Bliv Hjertepilot

Førstehjælp kan genoplive en person med hjertestop

– Førstehjælp alene er desværre ikke nok.

Med førstehjælp, som hjertelungeredning, køber du tid. Du hjælper kroppen med at pumpe blodet rundt, så hjernen og de vigtigste organer ikke tager skade. Ved et hjertestop er tid en vigtig faktor, og uden hjertelungeredning kan det være rigtigt svært for Hjertepilot og ambulance at nå frem med hjertestarteren i tide.

Det er kun gamle mennesker der får hjertestop

– Hjertestop diskriminerer ikke mod alder.

Det er rigtigt at man ofte ser hjertestop hos ældre. Men unge mennesker kan også, helt uden varsel, falde om med hjertestop.
Alder har dog en stor betydning for om patienten overlever uden at få varige mén. Statistik viser at gennemsnitsalderen for mænd der bliver ramt af hjertestop er 66 år. Gennemsnitsalderen for kvinder er 71 år.

Du kan gøre det hele meget værre hvis du giver forkert førstehjælp

– Man kan ikke give forkert førstehjælp ved et hjertestop

Du kan ikke gøre noget forkert, når en person får hjertestop! Uden din hjælp vil personen ikke overleve! Derfor alle forsøg på at redde, give personen en ekstra chance for at overleve.

Kontakt os

Not readable? Change text. captcha txt